I februar måneds #forskel2017 er det blevet Jesper, vores administrerende direktørs, tur til at nominere.

Jesper fortæller, at han har valgt at nominere DDG, Danish Demining Group. DDG er en organisation med rødderne solidt plantet i Danmark, men som arbejder for at gøre noget godt på verdensplan – og det er han imponeret af:

Jeg mødte første gang DDG ved et tilfælde i 2011, hvor jeg var på påskeferie i Kabul, Afghanistan.

Kabul ligger i en ”gryde”, omkranset af en bjergkæde. Midt under en vandretur på bjergene nærmede jeg mig et plateau, hvor jeg kunne se det afghanske flag hænge fra en ensom flagstang. Da jeg nåede helt frem, mødte jeg en gruppe af mineryddere, som var i gang med at gøre området sikkert ved at rydde de tusindvis af miner, som stadig lå tilbage fra den sovjetiske invasion 1979-89.

Disse efterladte miner har såret og dræbt adskillige børn og voksne i Afghanistan og mange andre lande, som har været udsat for store konflikter.

Minerydderholdet tændte op under en primus og lavede en kande te, som de gerne delte med en nysgerrig turist. De fortalte på gebrokkent engelsk om deres arbejde, og deres fortællinger gjorde mig dengang (og stadig i dag) målløs af beundring over indsatsen: Hver gang de havde kontrolleret et lille område, markerede de det – ofte ved at stable tre hvide sten oven på hinanden. Det var et signal til lokalbefolkningen om, at ”her er sikkert at færdes”.

Da jeg så flere hundrede hvide sten blot i det nærmeste område, kunne jeg kun være imponeret over, hvor stor en forskel holdet gjorde for at skabe en normal hverdag for afghanerne. Jeg roste dem igen, takkede dem for te og fantastisk selskab, og begyndte så min tur ned af bjerget til downtown Kabul.

Udover minerydning arbejder DDG også på andre måder for at forbedre sikkerheden for lokale befolkninger verden rundt. Organisationen er blandt andet med til at opbygge lokale løsninger, så konflikter kan håndteres og afværges, før de bliver voldelige. DDG arbejder i dag i Afghanistan, Burkina Faso, Colombia, Guinea, Irak, Kenya, Libyen, Mali, Myanmar (tidl. Burma), Niger, Nigeria, Somalia, Sydsudan, Syrien, Tunesien, Tyrkiet, Uganda, Ukraine, Vietnam og Yemen.
Læs mere på deres hjemmeside.

Jespers billede af plateauet, hvor mineryddere fra DDG arbejdede.

Hver gang de havde kontrolleret et lille område, markerede de det – ofte ved at stable tre hvide sten oven på hinanden. Det var et signal til lokalbefolkningen om, at ”her er sikkert at færdes”.

fortæller direktør Jesper om sit møde med DDGs mineryddere i bjergene over Kabul.